Om VAR-debatten av Styret i Sjarmtrollan Idrettslag
Når VAR-debatten ruller videre, handler det ikke lenger bare om teknologien som skal hjelpe dommerne – det handler om noe langt større og viktigere. Det handler om hvem som faktisk har makten til å styre norsk fotballs utvikling. Når toppklubbene stemmer for å fjerne VAR, men forbundsstyret likevel innstiller på å beholde det, er det grunn til å stille spørsmål: Hvilken rolle spiller demokratiet i norsk fotball, og hvor kommer egentlig påvirkningen fra?
Fra VAR-debatt til UEFA-brev – og konsekvensene som fulgte
Bakgrunnen for dagens situasjon henger sammen med hvordan VAR-teknologien har fungert i Norge, en serie aksjoner tilhørende seriekamper, påfølgende årsmøter og senere til Norsk Toppfotballs innstilling om å avskaffe VAR. Videre har hendelsene ledet frem til at NFF har fått et UEFA-brev, og hvordan påvirkningsarbeidet har utviklet seg i etterkant tilknyttet VAR-saken.
Motstanden mot VAR blant toppklubbene i Norsk Toppfotball (NTF)
Klubbenes årsmøter har i flere tilfeller overstyrt sine egne styrer, noe som i seg selv illustrerer et sterkt medlemsengasjement. Toppklubbene i Norsk Toppfotball (NTF) stemte med et flertall på 19–13 for å avskaffe VAR. Dette var et resultat av en bred debatt blant klubbene, der supporteropprør, treneres innspill og en kritisk gjennomgang av VARs effekt på norsk fotball spilte en avgjørende rolle.
Henvendelsen til UEFA og det påfølgende svaret
21. januar 2025 sendte NFF en formell forespørsel til UEFA vedr. fremtiden for VAR i Norge. Innholdet i dette brevet er ikke lagt med saksgrunnlaget til tinget, og heller ikke offentliggjort på annen kjent måte på samme måte som svaret fra UEFA.
UEFA svarte 24. januar med en tydelig anbefaling om å beholde VAR, og understreket at norsk fotball ville gå mot den internasjonale utviklingen dersom systemet avvikles. UEFA argumenterte også med at det ville svekke norsk fotballs internasjonale status, påvirke dommerutviklingen negativt, og at en «lite»-versjon av VAR kan redusere kostnadene.

Bilde: skjemdump fra VG av brevet.
Forbundsstyrets respons
Til tross for flertallet blant toppklubbene i NTF valgte NFF å innstille på en videreføring av VAR på det kommende forbundstinget i starten av mars. I Tingheftet fremheves flere økonomiske, teknologiske og andre faktorer som begrunnelse for å beholde VAR, deriblant:
- VAR har blitt mer effektivt: NFF argumenterer for at systemet har blitt betydelig forbedret fra 2023 til 2024, med raskere avgjørelser og mindre spilletid tapt.
- Internasjonale krav: VAR er standard i europeisk toppfotball, og UEFA anser det som en nødvendighet for å holde norsk fotball konkurransedyktig.
- Økonomiske konsekvenser: Medieavtalen med TV2 inkluderer VAR som en del av produktet. En avvikling kan skape juridiske og økonomiske komplikasjoner.
- Dommerperspektivet: Ifølge NFF har innføringen av VAR ført til mindre dommerhets og bedre arbeidsforhold for dommerne.
Forbundsstyret påpeker at de har tatt klubbvedtakene på alvor, men samtidig fremhever de at dette ikke er bindende for deres innstilling. I Tingheftet for 2025 på side 27, skrives det direkte at:
«I og med at Forbundsstyret ikke formelt er bundet av klubbers årsmøtevedtak eller innspill fra NTF, er det også relevant som NTF selv sier i sin innstilling, nemlig at det i «innstillingene fra klubbstyrene har vært en betydelig overvekt av styrer som har vært positive til og ønsket en videreutvikling av VAR, men de besluttende organene har i sine demokratiske prosesser samlet sett landet på et annet utfall.»»
Dette er et kritisk punkt i hele debatten. Når medlemmer i klubbene bruker sin demokratiske rett til å overstyre sine styrer, blir dette av enkelte aktører fremstilt som et problem snarere enn en styrke ved systemet. Dette reiser spørsmål om hvordan medlemsdemokratiet håndteres – er det en reell beslutningsmekanisme, eller blir det sett på som en utfordring når det går imot etablert politikk?
Videre påvirkningsarbeid
Etter UEFA-brevet ser vi en klar trend i hvordan debatten er blitt formet. Brevet fra UEFA og tilhørende argument blir brukt for å legitimere NFFs innstilling om videreføring av VAR, til tross for at toppklubbene allerede hadde stemt for det motsatte gjennom NTFs innstilling.
Troms Fotballkrets sendte et brev til klubbene i kretsen 6. februar, hvor de tydelig uttrykte støtte til VAR og gjentok mange av UEFAs og forbundsstyrets argumenter, men uten å reflektere klubbvedtakene i Tromsø IL eller andre lokale hensyn i brevet. Brevet av 6. februar var underskrevet av kretsleder på vegne av kretsstyret. Dette legges ved i bunnen av saken.
2 dager senere, 8. februar, blir en kronikk publisert i flere av landets aviser. Denne gang underskrevet alle kretsledere som sitter i kretslederkomiteen. Her kommer de samme argumentene som er brukt av forbundsstyrets innstilling og i brevet til klubbene i kretsen.
Informasjonen i Tingheftet er en helhetlig fremstilling av VAR-saken med omfattende saksvedlegg med argumentasjon fra begges sider av saken. Brevet av 6. februar, og kronikken 8. februar, fremstår imidlertid som rene støtteerklæringer fra kretsstyret og kretslederkomiteen uten at motargumentasjon mot VAR tas med. I Troms anerkjennes Forza Tromsøs engasjement i saken, men årsmøtevedtaket til Tromsø IL eller NTFs innstilling nevnes ikke.
Om du er usikker på hvem kretslederkomiteens består av og deres funksjon er du nok ikke alene. Derfor bidrar vi med en skjermdump fra Norges fotballforbunds lov som klargjør dette:

Når demokratiet utfordres: konsekvensene

En av de mest konkrete konsekvensene av denne påvirkningsprosessen er at Mohammed Ahamed Jama trakk seg fra sitt styreverv i Troms Fotballkrets. Han begrunnet sin avgang med at han ikke kunne stå inne for måten prosessen rundt VAR var blitt håndtert på, særlig hvordan kretsstyret hadde kommunisert sin støtte til VAR uten en reell demokratisk behandling internt.
I Nordlys-artikkelen fra 21. februar 2025, der Jama kommenterer sin avgang, fremkommer to spesielt alarmerende utsagn og merknader:
«… Resten av styremedlemmene var omforente, og det som er sendt ut til klubbene er også felles for alle kretsene i landet. Det er ikke noe sololøp av Troms Fotballkrets.»
Dette utsagnet antyder at VAR-argumentasjonen ikke utelukkende har vært en lokal vurdering i Troms, men en del av en bredere koordinering i fotball-Norge. Det reiser spørsmål om hvor stor grad av autonomi kretsene har i saker som denne. Enda viktigere er spørsmålet om hvem som faktisk har utformet brevet som er signert kretsstyrene og kronikken 2 dager senere, og hvorvidt dette har vært en åpen prosess eller et ledd i et styrt påvirkningsarbeid. Videre blir det påpekt i samme artikkel:
«Kretslederen mener deres positivitet til VAR underbygges av at mange av toppklubbenes styrer og ledelser ønsket å beholde ordningen, før det kom medlemsaksjoner, signaturinnsamlinger, ekstraordinære årsmøter og et flertall av avstemninger som gikk mot VAR og dermed også mot deres egne klubbledelser.»
Dette er svært likt hva som kommer frem i Tingheftet og er igjen et kritisk punkt for debatten. Her ser vi et forsøk på å delegitimere klubbmedlemmenes demokratiske vedtak ved å påpeke at styrer og ledelser opprinnelig ønsket å beholde VAR. Men dette er nettopp hvordan demokrati skal fungere: medlemmene har rett til å utfordre og overstyre styrer med tilhørende ledelse som ikke reflekterer medlemsmassens ønsker eller interesser. Å fremstille dette som en ulempe, snarere enn en sunn prosess, er et alvorlig signal om hvordan beslutningsprosesser i norsk fotball tolkes og potensielt håndteres. Det er dette vi reagerer på i denne sammenheng – ikke hvorvidt noen er for eller mot VAR, det må være opp til de stemmeberettigede å vurdere hva som er riktig.
Troms Fotballkrets, sammen med de andre kretsene, anbefaler altså tydelig sine klubber til å stemme i en retning. Demokratisk er dette svært utfordrende, særlig hvis Ahameds påstand om at argumentene ikke er reelt behandlet internt i styret, viser seg å stemme.
Fotballdemokratiet står ved et veiskille
På den ene siden har toppklubbene gjennom sine årsmøter og medlemsbeslutninger uttrykt et tydelig flertallsønske om å avskaffe VAR. På den andre siden står UEFA og forbundsstyret, som ikke bare presser på for å beholde systemet, men også indirekte signaliserer at en fjerning kan ha konsekvenser for norske dommere og norsk fotballs plass i det europeiske hierarkiet.
Dette reiser flere spørsmål:
- Hvem bør egentlig bestemme retningen for norsk fotball – klubbene og medlemmene som eier fotballen, eller forbundsstyret, som også må ta hensyn til internasjonale relasjoner?
- Hvordan påvirkes demokratiet i norsk fotball dersom forbundsstyret velger å anbefale én vei, mens andre organ eller klubbene stemmer motsatt vei?
- Vil en fjerning av VAR svekke Norges posisjon i UEFA, eller er dette et skritt mot en mer uavhengig fotballkultur og ivaretagelse av en selvstendig identitet?
- Er det riktig at et forbundsstyre behandler, innstiller og stemmer over egne saker?
Veien videre og valgets time
Forbundstinget i mars en avgjørende arena der disse spørsmålene vil bli besvart. Medlemmene av norsk fotball må nå vurdere om de ønsker å følge UEFA og NFFs anbefaling, eller om de vil stå fast ved toppklubbenes og supporternes opprinnelige beslutning og innstilling om å avskaffe VAR. Det er en avstemning som ikke bare vil avgjøre VARs fremtid, men også teste styrken i det norske fotballdemokratiet.
Uansett utfall, er det viktigste at prosessen forblir åpen, inkluderende og basert på reelle vurderinger – ikke basert på eksternt press. For i bunn og grunn handler dette ikke bare om teknologi. Det handler om hvem som faktisk bestemmer over norsk fotballs fremtid.
PS:
For ordens skyld opplyses det om uenighet både blant medlemmene og i styret til Sjarmtrollan Idrettslag om videreføring av VAR. Styreleder har fått mandat til å stemme basert på styrets synspunkter og informasjon fra debatten før stemmegivningen.
Vedlegg og nyttige lenker i forbindelse med denne saken:
- fotball.no – Tingheftet for forbundstinget 2025
- fotball. no – Vedlegg til sak om VAR i tingheftet
- nrk.no – NTF-sak om toppklubbene som har stemt på å avskaffe VAR
- vg.no – VG-sak om brevet fra UEFA
- aftenposten.no – Kronikk om videreføring av VAR fra kretslederkomiteen 8. februar
- lovdata.no – Kretslederkomiteens rolle og funksjon
- nordlys.no – Nordlyssak av 21. februar om kretsstyre
Mail sendt til klubber i Troms fotballkrets:
Sendt: torsdag, februar 6, 2025 10:31:24
Emne: Om VAR
Kjære topp- og breddeklubber!
Troms Fotballkrets sin mening om VAR
Først vil vi anerkjenne Forza Tromsø og øvrige supportergrupperingers engasjement for å styrke fotballen. Et sterkt samarbeid mellom topp- og breddeklubber er avgjørende for utviklingen av norsk fotball.
Troms Fotballkrets har tillit til den demokratiske prosessen som nå pågår. Dette handler ikke om det er topp- eller breddeklubbene som skal ta stilling til VAR, dette er en sak som Norsk Toppfotball ønsket behandlet av tinget og som hadde endt på forbundstinget uansett på grunn av de dimensjonene saken har fått. Dette handler i realiteten om videreutvikling av fotballen vi alle elsker. Vårt ønske er at vi kan finne løsninger som gagner norsk fotball som helhet, og derfor støtter Troms Fotballkrets en videreføring og videreutvikling av VAR i norsk fotball.
VAR er et viktig arbeidsverktøy som beskytter våre dommere og spillet, skaper rettferdige avgjørelser og som må videreutvikles. Dommerne er kanskje fotballfamiliens mest utsatte gruppe, og i den profesjonelle toppfotballen kan kampavgjørende feil få store konsekvenser, ikke minst for dommeren selv. Vi har alle et ansvar for å lytte til dommermiljøet nå, og her er tilbakemeldingene veldig tydelige: VAR er et svært viktig hjelpemiddel, det har redusert dommerhetsen, det har gjort livet som toppdommer bedre å leve, både for dommerne selv og familiene deres som får mindre ubehagelige henvendelser.
Vi anerkjenner og respekterer at mange mener at innføringen av VAR har hatt en negativ påvirkning på opplevelsen av scoringsøyeblikkene i toppfotballkampene. Så lenge det ikke skjer ved ulovlig aksjoner anerkjenner vi også den innsatsen mange supportere har lagt ned for å løfte saken overfor årsmøter i egne klubber. Selv om opplevelsen av scoringsøyeblikket på stadion er et viktig og relevant hensyn, kan vi ikke bare legge vekt på det når vi skal vurdere om et stort og viktig prosjekt for norsk fotball skal avvikles. Det er andre viktige hensyn som må tas med i vurderingen.
Etter å ha vurdert spørsmålet grundig er vårt tydelige råd til klubbene at vi bør beholde og videreutvikle VAR. Hovedargumentene vi har vektlagt er:
- Fair play – VAR er et effektivt verktøy for å hindre kampavgjørende feil. Uærlig spill og filming reduseres og spillernes opptreden bedres, noe som gir mer rettferdig spill/konkurranse.
- Spillervelferd – beskytter spillerne
- Dommere – VAR er et viktig dommerverktøy og gir muligheten til bedre og riktige beslutninger. Alle på en fotballarena, inkludert tilskuere, trenerbenkene og sekretariat har tilgang til repriser av situasjoner. At arenaens øverste beslutningstaker – toppdommeren – ikke skal ha tilgang til de samme hjelpemidlene er uholdbart.
- Internasjonal utvikling – det er etter hvert blitt en implementert del av spillet, dømmingen og konkurransen i hele fotball-Europa.
- Teknologi – utvikling skjer i hele samfunnet, fotballen må følge med.
- Forbedringer – det ble gjort flere forbedringer i løpet av 2024 sesongen, med blant annet endring i VAR-protokollen som ga redusert tidsbruk. Teknologien vil fortsette å utvikle seg og dommere og (faste) VAR-team vil bli stadig bedre i sine avgjørelser.
VAR skaper enormt engasjement, men det er viktig at alle som ytrer seg behandles med respekt. Vi er bekymret for hvordan ulovlige aksjoner flyttet hele debatten i fjor og hvordan trusler om nye aksjoner og uforholdsmessig press mot personer som uttaler seg positivt om VAR kan flytte balansen unødvendig i en sak som er viktig for hele norsk fotball.
Troms Fotballkrets ønsker en åpen og konstruktiv debatt hvor vi sammen kan se på hvordan vi best kan utvikle norsk fotball, til fordel for alle parter. Det er viktig at alle som engasjerer seg i denne debatten, gjør det med et langsiktig perspektiv og med respekt for de prosessene som er avgjørende for en sunn utvikling av fotballen i Norge. VAR-saken er satt på dagsorden på forbundstinget og Troms Fotballkrets anbefaler alle å sette seg inn i faktagrunnlaget i tingheftet og VAR rapporten som er utarbeidet, samt lese spørsmål og svar (Q&A) på VAR sidene til NFF.
Tingheftet: Forbundstinget i 2025 – Norges Fotballforbund
VAR utvalgets rapport: https://www.fotball.no/dommer/var-rapporten/
Q&A: https://a-innsikt.vev.site/var/qa/
Vennlig hilsen,
Kretsstyret
Troms Fotballkrets
Ronald Martinsen
Kretsleder